Upgrade 5d mark II

De 5d Mark II is een supermachine voor mensen die met film bezig zijn:

“Pluspunten:”
– De sensor is groter dan de Red One wat betekend dat de dof (depth of field) op één na de beste is op de markt.
– Je kan er massa’s lenzen op draaien.
– De low light performance is fenomenaal. Zelfs bij iso 1600 is het resultaat nog steeds zeer acceptabel.
– De dynamic range en lattitude is groot. De details in over- of onderbelichte gebieden gaan niet snel verloren.

Daar het nog altijd om een fototoestel gaat ontbreken er bij de canon-firmware helaas nog wat aspecten om er zeker van te zijn dat je de juiste opnames maakt. De software die in deze camera’s zit is om het m.a.w. te zeggen nogal gelimiteerd om ermee te filmen.

Daarom “kraakte” Trammnel Hudson de firmware van Canon en ontwikkelde hij z’n eigen soort van systeem dat naast de originele firmware draait. Er wordt gezegd dat het op eigen risico is (want je kan je 5d “breken”), maar het was het “risico” waard om Magic Lantern 0.1.9 op de laatste Canon Firmware 2.0.8 eens uit te testen.

Op die manier beschik ik nu naast de tal van andere opties over zebra-stripes (al zijn het vierkantjes) om de belichting in te stellen, heb ik de cinemascope-cropmarks kunnen downloaden, heb ik focus assistant (al vind ik die niet zo super) en kan ook de klank van de interne mic beter onder controle gehouden worden.

En aangezien het een continu streven is naar het beste beeld beschik ik nu ook over een eerste Carl Zeiss Lens: De manuele ZE Planar T* 1,4/50 (!!) Schitterend contrast, natuurlijke kleuren, schitterende bokeh (kwaliteit van de onscherpte in het beeld) en zeer precieze manuele scherpstel-ring.