Canon Announcement: Vervolg

Het was tot gisteren vol spanning wachten op Canon’s grote bekendmaking. Kwam er een opvolger voor de 5d Mark II of niet?

Enkele dagen vóór de 3de november werd de Canon 1DX voorgesteld. De eerste fullframe DSLR dat HD filmt sinds de 3 jaar oude 5d Mark II. Volgens Canon zou er dankzij de nieuwe Digic 5+ processors (tot 17 keer sneller dan de Digic 4) merkelijk minder moiré en minder color artifacts in het beeld moeten zitten.

Het schijnt ook dat deze nieuwe DSLR opnieuw merkelijk beter presteert in low light conditions (51200 iso!!). Montage met de files zou sneller moeten gaan. Ook is er mogelijkheid om nu shots van juist geen 30 minuten op te nemen. Ook de audio instellingen zijn iets geavanceerder. Benieuwd naar de eerste betere testresultaten.

En het kostenplaatje… De Canon 1DX gaat over de toonbank voor welgeteld 6800 $.

De 3de november zelf kwam Canon dan met de Super35 Canon EOS C300 camera. Geen DSLR, maar een videocamera dat 4K filmt. Alles wordt opgenomen op 2 CF card slots (net als de 1DX). 4K is een cinemaresolutie van 2160×3840 pixels. Qua bediening is de C300 blijkbaar vergelijkbaar met de Canon XF reeks (opvolger van de Xha1 reeks)

Helaas zal deze camera met een EF mount rond de 12000 $ variëren (als dat PL is, zal het rond de 20000 $ schommelen), wat ook ver boven het budget van een DSLR-shooter ligt. Wel heb je dan het hele systeem (incl. lcd scherm, xlr unit, side grip, top handle, batterij en lader)

Ook concurrent Red had op de 3de november een belangrijke bekendmaking van z’n nieuwe (al lang verwachtte) Red Scarlet. De goedkopere broer of zus (I dunno) van de One en nieuwere Epic.

De Scarlet X zal 5K filmen op 12fps, 4K op 25fps (zelfde als de C300), 2K op 60fps en 1K op 120 fps. Het filmt in RAW Redcode aan 50 MB/s en de files worden opgeslagen via een SSD slot. Belangrijk hier te weten is dat de lagere resoluties enkel een crop zijn van de sensor. Het is dus enkel de 4K die de juiste mm’s van de lens zal tonen. Op de andere resoluties zal dezelfde lens m.a.w. een gezoomd beeld zijn. Er wordt echter wel verondersteld dat de lowlight performance niet zo goed zal zijn als de Canon, aangezien het dezelfde chip is als de Epic.

Met de Canon mount zal deze Scarlet 9750 $ kosten. (Met PL-vatting kost de Scarlet 11250 $).

Als ik zou mogen kiezen tussen de nieuwe Canon C300 of de Red Scarlet, dan lijkt mijn keuze voorlopig eerder naar de Scarlet te neigen, maar het zal vooral afwachten zijn naar de betere testresultaten van diverse pro dop’s…

En, is het iets dat de 5d Mark II zal vervangen?
Answer: Helaas niet aangezien er toch een groot prijsverschil is tussen de verschillende modellen.

We zien hoe de zaken gaan en afhankelijk van dat zal ik upgraden naar nog beter cameragear…